Ron van der Werff

pagina-ronvdwerff
Natuur in de breedste zin van het woord, heeft altijd de aandacht gehad van Ron van der Werff. Als kind ging hij alleen of met anderen er op uit om vogels te spotten, dieren te observeren en alle seizoenen met ieder hun specifieke kenmerken te volgen.
Het kwam niet als een verrassing dat Ron een baan in het ‘groen’ ambieerde. Maar hoezeer hij ook genoot van de rust in de natuur genoot hij ook van mensen om zich heen. De ideale combinatie voor Ron was geboren: natuur en mensen of mensen en natuur.
Na het behalen van de nodige diploma’s en certificaten kon hij zijn ideale combinatie in de praktijk gaan brengen.
De eerste werkervaring die Ron opdeed was die op een boerderij met dagbesteding voor mensen met een beperking. Een tuin volledig gericht op de doelgroep werd door hem aangelegd. In deze specifieke tuin stond geur, tast, kleur en geluid centraal. Het werd een tuin die op vele manier beleefd kon worden en waarbij de zintuigen al dan niet bewust of onbewust geprikkeld werden. “De ervaring die ik hier heb opgedaan gebruik ik nog steeds in mijn advies bij het aanleggen of herinrichten van tuinen.
Dat een groene omgeving meer met mensen doet dan wij doen beseffen, werd Ron duidelijk toen hij ging werken bij de GGZ. Hij werkte met mensen van de gesloten afdelingen, maar ook met mensen waarbij de arbeidsvaardigheden werden getraind om goed voorbereid terug te kunnen keren op de arbeidsmarkt. De kracht van groen werd hier weer eens goed duidelijk.
De afgelopen vier jaar is Ron werkzaam geweest binnen het REC 4 voortgezet speciaal onderwijs (kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar met leer- en gedragsproblematiek). Ook hier weer het besef hoe belangrijk groen en het buiten in de natuur zijn is.
“Hangend in een boom ben je fysiek actief en ondervind je geen prikkels vanuit de directe omgeving. Dat geeft rust, waardoor je kunt focussen op jezelf in een omgeving vrij van vooroordelen en bemoeienis. Dat is de ultieme ervaring van het boomklimmen.”